به گزارش پایگاه فرهنگی تبلیغی رسالات، پنجمین روز از دورهی آموزشی فن خطابه و سخنوری ویژه مبلغان خواهر، در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.
برخی از توصیههای علی زکریایی، مجری، نویسنده و کارگردان صدا و سیمای خراسان رضوی، گوینده و تهیهکنندهی رادیو و مدرّس دورههای فن بیان و سخنوری در این جلسه، در زیر آمده است:
1) یکی از مهمترین پایههای خطابه و منبر تأثیرگذاری است؛ سخنان شما باید در مخاطب اثر بگذارد. اگر سخنان شما در مخاطب بیاثر است، به خود رجوع کنید و مشکل را دریابید.
2) در سخنرانی سعی کنید از معلول به سمت علت حرکت کنید. این عمل باعث ایجاد تعلیق در سخنرانی میشود و مخاطب را به دنبال حرفهای شما میکِشد؛ برای مثال اینکه بگویید «اگر نمازتان را در اول وقت نخوانید، برکت از زندگیتان میرود» تعلیق ندارد اما اگر بگویید «برکت از زندگیها رفته است و... مدام وقت کم میآوریم و...» و بعد آن را به نماز اول وقت ارتباط دهید، تعلیق محقق شده است و اثرگذاری بیشتری دارد.
3) سخنرانی و منبر معمولاً با نام خدا شروع میشود و در ادامه خطبه، احکام، طرح بحث، تفسیر، ارائه مثال و نتیجهگیری میآید. در این روند آنچه که مهم است، مدیریت، زمان منبر، هیجان و انرژی است که باعث تحرک و پویایی منبر شما میشود.
4) گاهی پیش میآید که محتوا را فراموش میکنید؛ یکی از راههایی که میتوان به وسیله آن چند لحظهای جلسه را ادامه داد تا مطلب به ذهن باز گردد استفاده از جملات عمومی است؛ مثل اینکه بگویید «امیدواریم خداوند...» یا «انشاالله تلاش کنیم...».
5) برای موفقیت خود در سخنرانی و منبر نذر کنید، اگرچه یک صلوات باشد.
6) از بیان موضوعات کلی و بدون مصداق دوری کنید؛ موضوع مورد نظر را تا میتوانید کوچک کنید تا مصداقها و مثالهای مشخصی برای آن پیدا شود.
7) قبل از منبر حتماً تعدادی آیات و روایات مرتبط با موضوع را برای ارائه در ذهن داشته باشید؛ البته مرحله بعد از نقل آیات و روایات استنتاج است که در واقع در این مرحله منبر شما از سایر منبرها متمایز میشود.
8) در مورد موضوعی که انتخاب کردهاید مفاهیمی چون کاربردها، فوائد و ضررها، آثار و نتایج، افراط و تفریطها، علتها و معلولها، نمونههای تاریخی، تجربههای شخصی، پیشنیازها، داستانها و اشعار مرتبط و... را در منابع جستجو کنید.
چند توصیه در مورد اعتمادبنفس
9) برای بالا رفتن اعتمادبنفس خود سعی کنید حتماً ابتدا در محیطها و جمعهای کوچکتر منبر بروید.
10) مخاطب خود را بشناسید؛ این مسئله به علل مختلف در بالا رفتن اعتمادبنفس شما اثرگذار است.
11) هرچند که مقداری استرس برای سخنرانی طبیعی است اما سعی کنید با تلقین مثبت که اثر فوقالعادهای بر ذهن دارد، آن را مهار کنید.
12) بر نکات و مسائل جدید تسلط داشته باشید که البته این مسئله زیرشاخه شناخت مخاطب است.
13) منبر را همچون میدان نبرد ببینید.
14) مطالعه کافی در اعتمادبنفس و کاهش استرس سخنرانی بسیار اثر دارد.